line decor
  HEM  ::  
line decor
   
 

Konsten att koka te

Så här kokar man te på medicinalväxter: 

Man häller en kopp med ca 2 dl kokande vatten över växtdelarna som sedan får stå och dra allt ifrån 5 -20 minuter, beroende på vilken tesort det rör sig om. Dragningstiden brukar stå angivet på förpackningen. Därefter kan det drickas varmt eller kallt. Vill man ha lite extra smak går det bra att söta med honung eller med mjölk om det t.ex gäller Yerba mate. Det går också bra att tillsätta ett par droppar J.P.O.

Att samla in, bereda och tillaga örteer är ett viktigt inslag i naturmedicinen pepparmyntsolja som ger en särskild karaktär som numera kommit att bli alltmer accepterad även av den traditionella skolmedicinen. Inte mindre än ca 40% av våra läkemedel kommer från växtriket. Man betraktar örtteer som ett förebyggande komplement tillsammans med vitaminer och kosttillskott. Olika personer reagerar olika på teer och man måste därför individuellt prova sig fram. 

Lycka till!

Recept på Che Mate

Yerba med mjölk:
Särskilt för barn är det vanligt att servera Yerba Mate med mjölk. Värm upp mjölk till strax under kokpunkten. Häll mjölken i kalebassen och tillsätt lite socker om så önskas. Vi rekommenderar att du använder en kalebass av ett icke poröst material eftersom smak annars kan absorberas och finnas kvar.

Maté cocido: Kokt Yerba Mate:
Koka upp 2 liter kallt vatten, tillsätt 2 rågade matskedar Yerba Mate och låt det koka. Tillsätt ca 250 ml kallt vatten och ta bort kastrullen från värmen. Du kan se att alla blad har sjunkit ned till botten av kastrullen; du kan nu försiktigt hälla den tillredda kokta yerban på en termos eller tillbringare och hindra bladen från att komma med, alternativt filtrera drycken med ett fint filter. Om så önskas kan man tillsätta mjölk, socker, citron eller honung.

Tereré (Iced Maté) “The South American Way”:  Tereré - Iced Yerba - "The South American Way"
Häll iskallt vatten i kalebassen med yerba i stället för hett vatten. Det är mycket uppfriskande sommartid.

Iced Maté:
Ta 3-5 tepåsar med ekologisk yerba till 250 ml kallt färskt vatten, rör om försiktigt och låt det dra 20 - 60 minuter. Serveras kyld eller med is.

Maté with herbs: Yerba med örter:
Gröna yerba blad kan kombineras med pepparmynta, citronskal eller andra fruktskal i liten andel för att ge en alternativt uppfriskand smak på drycken.

Maté with coffee: Yerba med kaffe:
Tillsätt till en kalebass en full tesked färskt kaffe och häll på hett vatten som vanligt.Tillsätt socker efter smak. Observera att kalebassen kan absorbera kaffesmaken.

Yerba med sprit från vit rom ( (cachaça)
Tillsätt till den vanliga drycken en shot vit rom (cachaca) och 2 teskedar socker; serveras på vanligt sätt med hett vatten, lämpligt och värmande under den kalla årstiden. Cachaça som är originalingrediensen till Capirinha kan ersättas med Pitu.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Trendic Nova (C) 2001 - 2016